2013. augusztus 10., szombat

A Bükk déli kapuja...

A Bükk Déli Kapuja-Látogatópark 


2013. június 7-dikén nyitotta meg kapuit a Dél Bükk értékeit bemutató látogatópark Cserépfalu és Bükkzsérc között, a Hór-völgy bejáratánál, ahol a táj kialakulásától kezdve, a középkoron át napjainkig követhetjük végig a környéken történt változásokat.

"Tűzben született táj" - régészeti-történeti információk - barlangok

A Suba-lyuk története (a képen Dancza János és Kadic Ottokár) - Kaptárkövek

 
A Suba-lyuk ősembere

 A Látogatóparkban további információk vannak a barlanglakásokról, várakról, borászatról. Továbbá lehetőség van kerékpár kölcsönzésre és a Remete Étteremben étkezésre is.


Mészégető a Látogatópark udvarán a Bükkaljára legjellemzőbb mesterség nyomait láthatjuk, vagyis a mészégető boksákat és annak kicsinyített rekonstrukcióját.



Suba-lyuk

A felirat, ami már alig látható: „Itt találta meg Dancza János és öt társa az ősember csontjait és eszközeit 1932. április 27-én. A tudományos feltárást befejezték: Dr Hillebrandt Jenő és Dr Kadic Ottokár professzorok.”

1998-ban készült dombormű - feljáró a Suba-lyuk barlanghoz

A Suba-lyukban található feltöltődött védőháló - kilátás - barlangbejárat


Perpác-hegyi (felhagyott) mészkőbánya

A vörösagyag által borított kőfejtő napos időben igazán szép látványt nyújt. Ez a védett rétegtani alapszelvény a Hór-patakon átkelve tekinthető meg a Suba-lyuk barlanggal szemben lévő oldalon. Az ismertető tábla nyilván sokat mond a földtannal foglalkozó szakembereknek.

Hór-völgyi kőfejtő fentről és lentről


Színpompás kőzetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése